Tips voor super laag verzuimpercentage
Verzuim is een kostenpost op elke werkplaats. Werkverzuim houdt in dat werknemers onder contractdienst niet kunnen (of willen) opdagen voor werk, terwijl ze wel ingeroosterd staan en geen verlof of vakantiedagen hebben opgevraagd. Door ziekteverzuim tegen te gaan, kan de productiviteit op de werkvloer flink worden vergroot. Ook wordt er aanzienlijk op kosten bespaard. Een werknemer die door ziekte niet kan werken, heeft wettelijk recht op liefst twee jaar doorbetaling van het loon. Ook komen er kosten voor verzuimbegeleiding, re-integratie en vervanging bij. Tegenover al die kosten staat zo goed als geen productiviteit. Met een bedrijfsarts kan het verzuimpercentage op de werkvloer aanzienlijk teruggedrongen worden. Benieuwd naar de mogelijkheden van een bedrijfsarts in Arnhem? Contacteer dan Verzuimservicedesk.
Tips om ziekteverzuim te beperken
Is het mogelijk ziekteverzuim structureel te verlagen? Jazeker, aan de hand van een goede bedrijfsarts.
- Het begint allemaal bij een goed, helder verzuimbeleid
Verzuimbeleid wordt opgesteld om ziekte te beperken. Dit hangt voor een groot gedeelte samen met preventie. De bedrijfsarts werkt vaak nauw samen met de preventiemedewerker en volt een strak verzuimprotocol. Hier staan de regels die bij ziekte gelden. Denk onder meer aan contact met arbodienst, maar ook ziekmelding en het onderhouden van contact met de zieke.
- Breng signalen in kaart
Soms kan verzuim als complete verrassing komen, maar vaak is dat niet het geval. Door er vroegtijdig bij te zijn, kun je a met de werknemer op zoek gaan voor het hek definitief van de dam is. Zo voorkom je dat het van kwaad tot erger gaat. Dat is zowel in het voordeel van de werkgever als van de werknemer. Zorg er wel voor dat je niet geforceerd iemand leven binnendringt. Tekenen van werkstress zijn onder meer: gebrekig overzicht, moeite met concentratie en een onverzorgde, onuitgeslapen indruk achterlaten. Vraag hoe het met iemand gaat.
- Zorg dat verzuim bespreekbaar is
Maak er geen taboe van. Spreken over verzuim leidt al snel tot spreken over iemands privésfeer. Het beste is in dit geval oprechte interesse te tonen en de ander de ruimte te geven te vertellen wat hij of zij kwijt wil. Zo ontstaat ook een hechte vertrouwensband.
- Flexibel blijven
Geef iemand – indien mogelijk – de kans om thuis te werken. Mocht het mogelijk zijn, laat die persoon dan ook de eigen werktijden bepalen. Zo blijft de productiviteit min of meer gelijk, terwijl de stress of het ongemak voor de persoon in kwestie aanzienlijk af kan nemen.
- Werk met andere partijen samen
Kleinere bedrijven beschikken vaak over minder middelen voor preventie. Als je samenwerkt met andere bedrijven uit de regio kan er samen een pakket van middelen gecreëerd worden om medewerkers vitaal en gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijk sportabonnement, of mogelijkheid tot contact met een diëtist, persoonlijk trainer, coach of psycholoog.